blog

Tutkimusaineistojen säilyvyyden hallinta

Submitted bydPresFI onThu, 03/16/2023 - 11:01

Miten säilyttää digitaalista tutkimusaineistoa, jonka olemassaolo itsessään on jo merkittävää? Aineisto voi olla ainutlaatuista, sen kerääminen saattaa olla erityisen työlästä tai sitä pystytään hyödyntämään useissa erilaisissa tutkimuksissa. Sellaisen tutkimusaineiston soisi säilyvän läpi organisaatioiden muuttumisen, tietojärjestelmien vanhentumisen ja päihittävän ihmisiänkin.

PAS-AineistoRaketti

Submitted bydPresFI onThu, 12/08/2022 - 11:19

Keväällä 2020 osallistuin Turun yliopiston tutkimusedellytyspalveluiden järjestämään työpajaan. Elettiin aikaa ennen koronaa ja lähitapaamisia järjestettiin ilman etäkatselumahdollisuutta. Kukaan ei vielä silloin jaksanut pitää kättään ylhäällä niin kauan, että joku olisi kysynyt: ”Onko vanha käsi?”

Tags

Mediataiteen teosten säilyttämisestä, osa II

Submitted bydPresFI onMon, 05/09/2022 - 14:05

Mediataiteen teokset voi pitkäaikaissäilytyksen näkökulmasta jakaa kahteen luokkaan, niihin joille tekninen säilytysratkaisu on olemassa ja niihin, joille sitä ei vielä ole. Mediataiteen kenttä on myös alati laajeneva alue. Myöskään taiteilijat eivät ole jakautuneet mediataidetta ja perinteistä taidetta tekeviin, sillä osa taiteilijoista voi tehdä sekä perinteistä kuvataidetta että käyttää mediataidetta osana kokonaisuuksia esimerkiksi installaatioissa.

Tags

Ainutlaatuinen kulttuuriperintö säilytykseen

Submitted bydPresFI onTue, 08/18/2020 - 15:42

Museovirastossa on laajat ja kattavat Suomea ja muuta maailmaa koskevat kulttuuriperintöaineistot ja sen tehtävänä on muun muassa huolehtia näiden kulttuuriperintötietojen tallentamisesta, ja säilyttämisestä. Kulttuuriperintöaineistoja ovat esimerkiksi historialliset valokuvat, kartat, piirustukset, historiallisen ajan esineistö.

Tags

Arvoesineiden digitaalista pitkäaikaissäilytystä

Submitted bydPresFI onFri, 05/15/2020 - 12:00

Geologian tutkimuskeskus GTK otti kesällä 2017 käyttöönsä historiansa ensimmäisen röntgentomografialaitteiston. Kolmiulotteisia kuvia fyysisten kappaleiden sisäosista kappaletta vahingoittamatta ottava laitteisto on edelleen Suomen mittakaavassa poikkeuksellisen tehokas ja kykenee kuvantamaan suurempia kappaleita kuin menetelmällä tavallisesti on mahdollista – aina ihmisen tai dinosauruksen pääkalloon saakka. Menetelmä avasi paljon uusia mahdollisuuksia niin GTK:n näkökulmasta kuin kansallisestikin, sillä se mahdollistaa kolmiulotteisen kopion taltioinnin kappaleesta esim.

Tags